ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ: “ΟΥΤΙΣ ΕΜΟΙ ΓΟΝΟΜΑ” “Ο ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Τ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ”
Στην ερώτηση ποιά είσαι ποιό είναι τ όνομά σου, πολύ θα ήθελα να φωνάξω, ” ΟΥΤΙΣ ΕΜΟΙ ΓΟΝΟΜΑ”, όπως φώναξε ο Οδυσσέας στο Κύκλωπα Πολύφημο. “ΚΑΜΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Τ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ”.
Έχω αναζητήσει σε πολλούς χώρους να βρω κάτι ουσιαστικό….Τελικά η επιστροφή στις ρίζες δεν είναι κλισέ… Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολύ βαθιές ρίζες..
Οι σπουδές μου είναι φτωχές,όμως με διακρίνει μια έφεση για έρευνα και μελέτη. Η οικονομική κρίση μου πρόσφερε χρόνο για να στραφώ στα ουσιαστικά ενδιαφέροντά μου, με λύτρωσε.Έγραψα ένα βιβλίο, “Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ”. Προσέγγισα το ταξίδι στο παρελθόν μοντέρνα, σαν να οδηγούσα ένα όχημα με ταχύτητες.Γκάζι, φρένο γκάζι, εντυπώσεις, συγκινήσεις, επιρροές από διαβάσματα. Φυσικά θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο.
Ακόμα όμως και ένα καλύτερο βιβλίο δεν φέρνει την Άνοιξη.
Σκέφτηκα, ας δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα προβάλετε όλη η ζωή της και όχι μόνο η κιτρινισμένη φήμη της, το σκάνδαλο της φυγής στη Τροία με τον Πάρι. Η Ελένη έχει γεννηθεί και ζήσει τα παιδικά της χρόνια στην Μάνη, τότε στην Ύστερη εποχή του Χαλκού, τη Μυκηναϊκή περίοδο.Αλλά ποιος το γνωρίζει, ποιος νοιάζεται..Τι αξία έχει ένα μυθικό πρόσωπο με τόσο μεγάλη φήμη.
Έχει για τους εκατοντάδες συγγραφείς και καλλιτέχνες, έχει για το Χόλιγουντ που εκτιμάει την αξία με τα εισιτήρια. Έχει για το νέο μουσείο της Τροίας, όπου ένα όμορφο κορίτσι, ντυμένο Ελένη, βιντεοσκοπημένο, ένα αδειανό πουκάμισο δηλαδή, που ενεργοποιείται με φωτοκύτταρο, υποδέχεται τους επισκέπτες στα Τούρκικα λες και εργάζεται σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου.
Για τους ποιο πολλούς όμως εδώ η Ελένη έχει μικρή αξία..
Ας δημιουργήσουμε λοιπόν ένα χώρο στη Μάνη, τη περιοχή που γεννήθηκε, για να υποδεχθούμε, να γνωρίσουμε, να τιμήσουμε την Ελένη και να επωφεληθούμε από τη διαχρονική διασημότητα της…Ας αποκαταστήσουμε το όνομά της, ας υποδεχθούμε την Ελένη στο τόπο που γεννήθηκε.
Ας δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα προβάλλεται ο τρόπος ζωής, η καθημερινότητα και η τέχνη της εποχής που έζησε.Τότε που οι γυναίκες ντύνονταν πολύ εντυπωσιακά, με στενά περικόρμια, εκτεθειμένο το στήθος και με πολύχρωμες φούστες.
Ας γνωρίσουμε τη γραμμική γραφή Β, τη πρώτη Ελληνική και Ευρωπαϊκή γραφή.
Την αρωματοποιία, τη χρυσοχοΐα, τη μεταλλοτεχνία και τη διατροφή εκείνης της περιόδου και ίσως διαπιστώσουμε ότι εκείνη η τόσο μακρινή εποχή μπορεί να είναι παρούσα ακόμα και σήμερα.